Google Ads

Google Ads (Adwords) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Google Ads; potansiyel müşterilerimize ulaşmanın en etkili yollarını kullanmamızı sağlayan dijital reklam platformudur. Sunmuş olduğu farklı reklam modellerini kullanarak kullanıcıları birer müşteri haline getirmemize yardımcı olur.

Satmış olduğumuz bir ürün veya vermekte olduğumuz bir hizmet için dijital dünyada yer alıyorsak, mutlaka kullanmamız gereken bir reklam platformudur.

Potansiyel müşteriler elde etme ve satışları arttırmanın yanı sıra, web sitemize ziyaretçi çekme ve marka bilinirliğimizi oluşturma açısından kullanabileceğimiz en etkili reklam platformudur.

Herhangi bir konuda arama ağı üzerinde arama yapan, Youtube’da video izleyen, mobil uygulamaları inceleyen veya diğer dijital ortamlarda işlem yapan kişilerin Google Ads sayesinde ilgilerini çekebiliriz. Üstelik bu reklamların nerede yayınlanacağını, saatini ve türünü seçebiliriz.

Google Ads üç temel ilkeye dayalı tasarlanmıştır;
1- Alaka düzeyi:
Doğru kullanıcıya doğru zamanda doğru reklamı göstererek en üst seviyeye ulaştırmayı hedeflemiştir. Arama ağı, youtube, gmail, play store ve diğer farklı platformda reklam yapabilmeye olanak sağlamıştır. Kampanya oluştururken özelleştirme(anahtar kelime,konum,yaş vb.) yapabilme seçeneğiyle en alakalı sonuçlarda gösterim sağlamaktadır.
2-Denetim(Kontrol): Reklam ile ilgili her türlü düzenlemeyi yapabilmesi için kontrolü tamamen reklamverene bırakmıştır. Makine öğrenimi sayesinde reklamveren isterse otomatik reklamlarda sağlayabilir. Bütçe, teklif ve bir çok konuda değişiklik yapabilmeyi reklamveren bırakmıştır. Reklamveren istediği zaman kampanya ayarlarını değiştirebilir veya kampanyayı durdurup başlatabilir.
3-Sonuç: Sağlamış olduğu ölçüm araçları ile reklamverenin reklam performansını dilediği gibi takip edebilmesini sağlar. Bunun yanında reklama tıklanmadığı sürece reklamverenden ücret almaz.

Google Ads’in avantajlarını anlattıktan sonra tam olarak Google Ads nedir sorusunun cevabını verebileceğiz.

Google Ads avantajları nelerdir?

Google Ads’i önemli yapan, diğerlerinden farklı kılan bir çok önemli özelliği var.

  • Anahtar kelimelerimizi oluşturabiliriz.
  • Hedef kitlemizi belirleyebiliriz.
  • Reklamlarımızın dönüşümlerini takip edebiliriz
  • Yeniden pazarlama yapabiliriz
  • Kampanya hedefleri ve kampanya türleri özellikleri

Bunlardan kısaca bahsedelim.

Anahtar kelimelerimizi oluşturabiliriz.

Arama ağı reklam modeli ile reklam verdiğimizde anahtar kelimelerimizi arayan kişilerin karşısına web sitemizi çıkartabiliyor olmamız en özel avantajı diyebilirim. Hedef kitle konusuna birazdan geleceğiz.

Sosyal medyada reklam verdiğimizi düşünelim, elbette Facebook Pixel kodu sayesinde ilgili kişilere reklamları gösterebiliyoruz. Ancak sosyal medyada bir konu hakkında merak uyandırdığınız kişiler bile direkt olarak Google üzerinde marka, hizmet veya ürünü arıyorlar.

Bizim belirlediğimiz anahtar kelimelerde reklamımızın gösteriliyor olması, direkt olarak potansiyel müşteri ile etkileşim kurabilmemiz açısından çok değerli. Çünkü zaten kullanıcı o sırada bizi, ürünümüzü veya hizmetimizi araştırıyor.

Hedef kitlemizi belirleyebiliriz

Önceden tanımlanmış hedef kitleler

Google’ın kullanıcıların ne aradığını biliyor olması bizim işimizi daha fazla kolaylaştırıyor. Örneğin bebek ve çocuk ürünleri arayan kullanıcıları Google zaten bildiği için, hedef kitle bölümünden bu seçeneğini işaretlersek reklamlarımız o hedef kitleye gösterilecektir.

Reklamlarımızın dil seçeneğine göre gösterilmesi

Farklı dili konuşan kullanıcılar varsa tarayıcılarında muhtemelen farklı diller kullanıyorlar ve bu durumda biz hangi dillerde reklamımızın görüneceğine karar verebiliyoruz.

Reklamlarımızın hangi bölgede yayınlanacağı

Bir ülke, bir şehir veya daha küçük bir bölge seçebiliriz. Örneğin yerel bir işletmeyiz ve uzak bölgelere servisimiz olmadığını düşünelim. Bu sayede işletmemize uzak olan kişilere reklamımızı göstermez

, bütçemizi daha verimli kullanmış oluruz.

Reklamlarımızın yayınlanacağı saat aralığı

Örneğin; bir araç çekicisi iseniz gece reklam vermeniz direkt olarak size potansiyel müşterilerin ulaşması şansını arttırır. Bu hedef kitlemizin yolda kalmış kişiler olduğunu gösterir.

İlgi alanları

Kullanıcıların yapmış olduğu alışveriş aramaları, Youtube üzerinde izlediği videolar, direkt aramalar sayesinde Google ilgi alanı belirler. Seyahat tutkunlar, spor tutkunları gibi özel ilgi alanlarını hedefleyerek verimi arttırabiliriz. Bu ilgi alanları çok geniş kapsamlıdır. İş, eğitim, medeni durum gibi bir çok detaylı demografiyi de içinde bulundurur.

Detaylı demografi

Yaş: 20 yaşın altında olan kullanıcılar için reklamlarımız dönüş sağlamayacaksa yada 40 yaş üzeri kullanıcıların reklamımızı görmesine gerek yoksa mükemmel bir hedefleme aracı.

Cinsiyet: Sadece erkeklerin veya sadece kadınların görmesi gereken reklamlar olduğunu düşünüyorsak, cinsiyete göre hedefleme yapabiliriz.

Hane geliri: Şu an Türkiye’de mevcut değil ancak uygulanan ülkeler var.

Ebeveynlik durumu: Reklamlarımızı ebeveyn olan veya olmayanlara gösterip göstermeyeceğimizi hedefleyebiliriz. (Sadece görüntülü ve video reklam modelinde hedefleme yapılabilir)

Not: Kullanıcıların girmediği bilgiler sebebiyle tüm özelliklerde ekstra “bilinmeyen” seçeneği de vardır. Örneğin hesap oluştururken cinsiyet kısmını belirtmemeyi tercih ediyorum seçtiyseniz sizin hesabınız “bilinmeyen” hedeflemesinde kalacaktır. Hedef kitlelerimizi oluştururken bilinmeyen kısmını hariç tutmak reklamımıza zarar verebilir.

Tam bu nokta da Google bunları nereden biliyor dediğinizi duyar gibiyim. Çok geniş bir konu olduğu için yeni bir yazıda toparlayacağım.

Google Ads reklamlarımızın ölçüm ve dönüşümlerini takip edebiliriz.

Ölçüm çözümleri ile ekstra avantaj sağlayın

Televizyon kanallarına, radyo kanallarına reklam vermek çok önemli. Aynı şekilde bir otobüs durağında veya büyük bir binada reklamımız olması güzel bir outdoor reklam. Bunlar marka bilinirliği için çok güzel örnekler. Fakat kaç kişinin ilgisini çektiğini veya bizimle iletişime geçtiğini bilemeyiz.

İşte bu Radyo TV veya outdoor reklamları ile sağlayamadığımız ölçümleri Google Ads ile yapabiliyoruz. Yaptığımız ölçümlerden kısaca bahsedecek olursak;

  • Reklamımızın kaç kez görüntülendiği, tıklandığı
  • Anahtar kelimelerimizin her birinin kaç kez tıklandığı
  • Anahtar kelime başına maliyetimizin ne olduğu
  • Hangi bölgelerden reklama giriş yapıldığı
  • Hangi cihazlardan reklama giriş yapıldığı
  • Reklamımızın ulaştığı kitlenin yaş aralığı
  • Reklamımızın ulaştığı kitlenin cinsiyeti
  • Reklamlarımızın gösterildiği web siteleri
  • Bizimle aynı anahtar kelimelere reklam veren siteler ile ilgili geniş raporlar

Bir reklam oluşturduğumuzda ölçüm yapabildiğimiz metriklerin çok daha fazla olduğunu göreceğiz.

Ölçülebilir reklamlar sayesinde işletme ve pazarlama hedeflerimizi doğru kurgulayabiliriz. Örneğin bazı anahtar kelimelerin daha çok tıklandığını ölçebilmemiz sonucu, sadece o anahtar kelimenin teklifini arttırabiliriz. Veya mobil üzerinden reklamımıza daha fazla tıklanıyorsa, sitemizin mobil tarafına daha fazla önem verebiliriz.

Dönüşümler

Satışlarımız iyi gidiyor mu?

Reklamlarımız yayınlanıyor, sitemize reklamdan kaç kişi gelmiş bunu da görebiliyoruz ancak hangi Ads kullanıcıları için reklamımız satışa dönüşüyor?

Dönüşümlerde kullandığımız en önemli metriklerden biri. Google Ads ile gelen kullanıcılardan kaç tanesi ürün satın almayı tercih etmiş yani dönüşüm sağlamış bunu görebiliyoruz.

Aynı şekilde bir form toplama amacımız olabilir. Reklamdan gelen kullanıcıların kaçı form doldurup dönüşüm sağlamış bunu da görebiliriz.

Eğer dönüşümlerimiz düşük bir yüzdeye sahipse, sitemizde iyileştirmeler yapmamız gerektiğini anlamamız gerekiyor. Peki yüksekse? O zaman reklam bütçemizi yükselterek satışlarımızı daha fazla arttırabiliriz.

Sitemizde mi bir sorun mu var?

Sitemize gelen ads kullanıcıları hemen siteyi terk etmişlerse, sitemizin açılış sayfasında bir problem var demektir. Açılış sayfamızı ve hızımızı kontrol etmeli, reklamımıza tıklamasını sağlayan başlık ve açıklamaları düzenlemeliyiz.

Sitemize gelen kullanıcılar sepete ürünü ekleyip satın almamış. Ödeme yöntemiyle ilgili veya teknik bir problem olabilir.

Vermiş olduğum bu iki örnekten anlıyoruz ki, dönüşüm olmayan kullanıcıları da biz sitemizde takip edebiliyoruz. Bu sayede reklamımızın neden başarısız olduğunu öğrenebiliriz.

Google Ads ile yeniden pazarlama yapabiliriz

Yeniden pazarlama çok özel ve detaylı bir konu. Bunun için ayrı bir yazı oluşturacağım ancak kısaca bahsedeceğim. Web sitemizle etkileşim kuran veya ilgili anahtar kelimelerimizle bağlantılı kullanıcılara başka bir arama da tekrar gösterim sağlayabiliriz. Sadece arama değil, bir web sitesi veya bir mobil uygulamada tekrar karşılarına biz çıkarız. Aynı şekilde Youtube üzerinde video izlerken reklamlarımızı gösterebiliriz.

Özel olarak hedeflemeler yapabiliriz. Örneğin az önce bahsettiğimiz sepete ekleyen ama almayan kullanıcıları hedefleyerek yeniden pazarlama yapabiliriz.

Not: Sosyal medyada dolaşırken çıkan reklamlar Google Ads reklamları değil ancak Facebook Pixel kodunu eklediğimizde aynı kişilere sosyal medya reklamlarımız da gözükür.

Düzenlemeler yapabiliriz

Reklamımız devam ederken müdahalede bulunabiliyor olmamız, reklam performansımıza göre iyileştirmeler yapabilme şansı veriyor.

Örneğin anahtar kelimelerimizin tıklanma oranları inceleyerek gerekli kelimeler güncelleyebilir, reklamımızda değişiklikler yapabiliriz.

Kampanya hedefleri ve kampanya türleri özellikleri

Kampanya hedefleri

Google Ads platformunda bir kampanya oluştururken, kampanyanın hedefini seçebiliriz. Bu sayede Google Ads bize hangi kampanya türünü kullanmamız gerektiğini bildirir. Örneğin; marka bilinirliği istiyorsak bize önereceği kampanya türleri görüntülü reklam ağı ve video olacaktır.

Kampanya türleri

Tüm kampanya türleri için ayrı yazılar hazırlanacaktır. Şimdilik kısa tanımlarını ekleyelim.

Arama ağı: Kullanıcıların belirlediğimiz anahtar kelimeleri yazması sonucu reklamımızı görmesidir. Farklı eşleme türleri vardır.

Görüntülü reklam ağı: Anahtar kelimelerimize daha önce aratan kullanıcılar başka sitelerde gezerlerken görüntülü olarak reklamlarımızla karşılaşırlar. Burada Google kişiselleştirilmiş reklam ayarlarından faydalanarak reklamın gösterileceği web sitesini seçer. Ayrıca web sitesinin konusu da bizim reklamımız ile alakalıysa reklamımız görüntülenir.

Alışveriş reklamları: Türkiye’de kullanımı durduruldu ancak kısaca tanımını yapalım. Bir ürün arayan kullanıcıların direkt olarak ürünü çıkaran bir kampanya türü.

Video: Youtube üzerinde reklamlarımızın olması demek. Reklamı yayınlayacağımız kategoriyi seçebilmemiz bir avantaj ancak daha fazlası var. Reklamımızın yayınlanacağı videoyu dahi seçebiliyoruz. Üstelik video kullanıcılar tarafından izlenirse ödeme yapıyoruz.

Uygulama: Bir uygulamamız varsa bunun tanıtımını yapabiliriz.

Akıllı: Web sitesi ziyaretimiz artsın, işletmemize telefonlar artsın, mağazamıza ziyaretler artsın. Hangisini istiyorsak seçebiliriz ve Google haritalar dahil olmak üzere arama ağında ve görüntülü reklamlarda bizim seçtiğimiz seçenek için kolay reklam yönetimi sağlayacaktır.

Keşif: Gmail, Youtube ve Google keşfet ile markamıza daha fazla etkileşim sağlayabiliriz.

Bu kampanya türlerinin her birinin ekstra avantajı vardır. İlgili yazıları ziyaret ederek daha fazla detay bulabilirsiniz.

Google Ads deneyimi yaşamaya hazır mısınız?

Bence dijital reklam platformları arasında en iyisi Google Ads. Benim için iki temel kuralı var. Bu kurallar uygulanırsa çok başarılı olunabileceğini düşünüyorum.

1- Google Ads platformunu tüm ayrıntılarıyla kullanabiliyor olmak.

2- Reklamınızın takip ve analizi ile gerekli müdahaleler.

Tüm bu avantaj ve özelliklerden sonra Google Ads nedir sorusunun cevabını tam olarak olmasa da vermiş olduğumuzu düşünüyorum. Reklamların içinde olduğumuz zaman, aslında tarif edemediğimiz bir çok özellik ve avantajı keşfediyor olacağız.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

One thought on “Google Ads (Adwords) Nedir? Avantajları Nelerdir?

  1. Seda Varanlı dedi ki:

    Kafamda oturtamadığım birkaç bir şey vardı sayenizde halletmiş oldum emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir