SEO

SEO Uyumlu İçerik Oluşturma

SEO uyumlu içerik nedir?

Google algoritmalarına uyarak oluşturduğumuz içeriklere SEO uyumlu içerik deriz. Bu sayede Google, algoritmalarına uyduğumuz için bizi üst sıralara taşır ve sitemizin trafiği artar.

Daha basit haliyle SEO uyumlu içerik, kullanıcının arama yaparken bulmak istediği sonucu vermektir. Eğer böyle yaparsak Google bunu fark eder ve “kullanıcı bu sitede aradığını buldu” diyerek asıl amacımız olan sıralamada üst sıralara bizi çıkarır.

SEO uyumlu içerik ne değildir?

Rastgele yazılmış, farklı sitelerden toparlanmış, kalabalık ve anlamsız kelimelerden oluşan içeriklere SEO uyumlu içerik diyemiyoruz maalesef. Evet, anahtar kelime kullanımı orantılı olsa bile. Kullanıcı odaklı düşünülmeden oluşturulan içeriklerin büyük kısmı SEO uyumlu değildir.

Seo uyumlu içerik örneği

Bir sitenin olmazsa olmazı hakkımızda veya hakkımda yazılarıdır. Ben hakkımda yazısını klasik bir halden çıkarıp SEO uyumlu içerik haline getirmeye çalıştım. Gelin hep beraber SEO uyumlu içerik oluşturma konusunu sitemde bulunan hakkımızda yazısı örneği ile inceleyelim.

İlk olarak neden hakkımda değil, hakkımızda yazısı?

Bu site kişisel blog sitesi ve normalde başlığım “hakkımda” olmalıydı. Peki neden “hakkımızda yazısı” olarak belirledim önce bununla başlayalım. Kullanıcı odaklı düşünerek ilerleyelim.

Arama motorlarında kimler hakkımızda yazısı aratır?
-Bir site yapan kişiler
-Bir site yaptıran kişiler

Bu kişiler için benim sitem ne ifade ediyor?
Siteyi yapan kişiler için düşünelim. Sitemde WordPress, Woocommerce, SEO gibi konular ele alınıyorsa, zaten onlarında alanı olduğu için ilgilerini çekebilir mi? Evet.

Peki siteyi yaptıran kişileri düşünelim. Bir site yaptırdıklarına göre yüksek ihtimal Google reklamlarına da ihtiyaç duyacaktır. Siteyi yaptırdıkları kişi bu hizmeti vermiyorsa ve benim sitemde böyle bir bölüm varsa… Üstelik yazının başında onlara çok güzel bir kitap(e-ticarete giren biri olma ihtimaline karşılık) önerisi de yaptıysam benimle iletişime geçebilirler mi? Evet.

Bu iki sebep yazı başlığımızı hakkımızda yazısı olarak belirlemek için yeterli. Çünkü sitemde bulunan konulara baktığımız zaman bu kişiler aynı zamanda benim hedef kitlemi oluşturuyor.

Diğer seçeneklere kısaca göz atalım.

Hakkımda” olsaydı:
Tam olarak yazımı anlatan bir başlık değil ve arama motorunda bir şarkı sözüyle dahi rekabet etme durumunuz var. Üstelik hedef kitlemizin aratacağı bir terim de değil.
Hakkımızda” olsaydı:
Bir şirket profili gibi resmi bir duruşu olabilirdi. Google üzerinde arattığınızda ilk sıralarda büyük şirketlerin hakkımızda sayfaları yer alıyor ve rekabet etmeniz pek kolay görünmüyor.

Yaptığımız bu araştırma ve analizler sonucu anlıyoruz ki; başlığımızın “hakkımızda yazısı” olması gerekiyor ve içeriğimizin de buna uygun ilerlemesi gerekiyor.

İlk bölümden anlıyoruz ki SEO uyumlu içerik oluşturma konusunda ilk adımı atarken anahtar kelimemizi çalışmış, planlamışız.

Anahtar Kelime Stratejisi ve Analiz Araçları başlıklı yazımı okuyarak sizde SEO uyumlu içerik stratejilerinizi oluşturabilir, araçlardan daha fazla verim alabilirsiniz.

Hedef kitlemize uygun muyuz?

Google’a “hakkımızda yazısı” yazarak sitemize gelen kullanıcıların kimler olabileceğini incelemiştik. Peki başka bir anahtar kelime ile başka bir yazımıza gelen kullanıcıları düşünelim. Yazımızı beğenmiş olabilirler, farklı yazıları okumuş olabilirler ve bunları yazan kişi hakkında merak ettikleri bir şeyler olabilir.

Tam bu noktada hedef kitlemize uygun içerikler oluşturduğumuz sitemizde, hakkımda yazısı da hedef kitlemize uygun olmalı. Örneğin bu işlerle ilgili bir blog sitesi olan kişilerin hakkımda sayfasına girdiğimde gördüğüm tek şey uzmanlık alanları, eğitim durumu, yaş, memleket gibi bilgiler. Oysa kullanıcı burada bir hikaye arıyor olabilir.

Zor bir giriş

Yazıya hakkımızda yazısından bahsederek giriş yaptınız. Farklı bilgiler vererek ilgilerini topladınız. Kısaca işe nasıl girdiğinizden, nasıl ilerlediğinizden bahsedeceğinizi yazdınız ve “bunlardan banane” diyebilecek kullanıcıları kaybetmemek ve ilgilerini daha fazla çekmek adına yurt dışı bir firmaya danışmanlık verdiğinizi söylediniz.

İşe nasıl girdiğinizden bahsederken, aslında bu yazıyı okuyan kişinin de sizin gibi bir anda bu işe girebileceğini anlatıyorsunuz. Ve okuyucuların bilinçaltına “evet bu işin okulunu okumadan bu işi yapabiliyorsunuz” mesajını gönderirken aynı zamanda “istediğinizin bu olmadığını ancak okuduğunuz bölümden pozitif bir şeyler çıkardığınızı, onlarında böyle yapması gerektiğini” aşılıyorsunuz. Ve bunu yaparken aslında eğitimini almak istedikleri bölümleri akıllarında canlandırmaları için ‘futbol ile ilgili bir şey’ diyorsunuz.

Okuyucu aklında soru işaretleri ile “bende böyle miyim?” diye devam ederken ilgilerini tekrar toplayacak ve yazının devamını okumaları gerektiren bir not (Google’da üst sıralarda yer alan anahtar kelimem) ile devam etmelerini sağlıyorsunuz.

Kullanıcıların sitede kalması sizin SEO uyumlu içerik oluşturduğunuzun bir göstergesi. Neden mi? Basit haliyle; sitenizde bulunan kullanıcıların oturum süresi yani sitede kalma süresi arttıkça sizin Google’ın gözündeki değeriniz artıyor. Google’a “bu sitede geçirilen süre fazla ise bu site istenileni veriyor ve ben bu siteyi bu kelimede üst sıralara almalıyım” sinyali ulaşıyor.

Yazının sonlarına doğru (şu an yine yapıyorum) teknik olarak yaptığım detaylardan bahsedeceğim ve hep birlikte bu taktikler işe yaramış mı göreceğiz.

SEO uyumlu içerik için akışı bozmayın

Doğru yerde doğru açıklamayı yapmalısınız. Örneğin; WordPress ile ilgili bigiyi en başta versem alakasız olabilir ve siteyi terkedebilirlerdi. Ancak iş modelini anlattıktan sonra veriyorum. Üstelik şu an akıllarında bir not var. Hangi anahtar kelime bu üst sırada tutan?

Acaba yapabilir miyim düşüncelerine karşılık wordpress bilmenin yeterli olup olmadığı konusunda devam ederken, Google Ads ile ilgili ufak bir bilgi verdim.

Kullanıcı burada hem benim Google Ads ile ilgilendiğimi anladı hem de artık Ads konusunda bir yazımı okumak isteyebilir. Bu yüzden Google Ads ile ilgili bir yazımı tam o arada linkledim. Bunu bahsettiğim konunun akışını bozmadan verdiğimi düşünüyorum. (Dahili bağlantıların önemine birazdan geleceğiz)

Kullanıcı gözünden bakın

Daha önce hedef kitlemizi oluşturmuştuk. Şimdi bu hedef kitlemizin şu an neler yaptığına odaklanalım. Bir yerde çalışıp aynı zamanda ek iş arıyor olabilme ihtimalleri var, serbest çalışan olup yeni müşteriler arama ihtimalleri var, bu işleri merak eden neresinden başlasam diye düşünme ihtimalleri var. Yani burada üç grup kullanıcı yakaladım.

Bu üç grup için samimi bir dille olabilecekleri anlattım, yaptığım işin tatmin edici olup olmadığından bahsettim ve üstüne üç grup için de geçerli olabilecek “bir yerde çalışmak” ve “serbest çalışmak” ile ilgili bir şeyler anlattım. Üç grupta kendinden bir şeyler gördü ve ilgisini bana verdi.

Kullanıcının ilgisini çekebilir miyim?

Döviz kuru bu kadar yüksek iken, yurt dışına iş yapmak herkesin ilgisini çeker. Yazının girişinde İsviçre’de bulunan bir firmaya verdiğim danışmanlık hizmetinden bahsetmiştim.

Bu konuda arayışı olan kişiler için yurt dışında iş yapabileceklerini detaylandırdım. Üç grup içinde güzel bir kaynak paylaştım. Umarım faydalanmışlardır.

Amacım bilinmeli

Siteyi hangi amaçla kullanacağımı belirtiyorum ve konuyla bağlantılı olarak not olarak vermiş olduğum Google’da üstte tutan anahtar kelimemi açıklıyorum. Yüksek ihtimal kullanıcı hemen anında bakmıyor gerçekten o sıralamada var mıyım diye. Çünkü aklında okuduklarının etkisi var. Karar verip başka bir zamanda buraya tekrar dönerse hatırlayacak ve o anahtar kelimeyi gizli sekmede aratacak.

Artık kullanıcı ile aramda bir bağ oluştu. Belki faydası olur diye (çünkü bana çok oldu) aldığım eğitimlerden olan küçük tavsiyeleri (kendi yorumlarımı da ekleyerek) paylaşıyorum. Bunlar da kullanıcının aklında kendisinden örnekler ile canlanıyor. Bence kendinizi, kendinize tanıtın kısmı en iyisi.

Son bölüme girerken hakkımızda yazısının önemi açıklıyorum.

Sizde yapabilirsiniz

Sonrasında gerçek bir e-ticaret hikayesi olan örneği kullanıcılar ile paylaşıyorum. Bunu en sonda özellikle yapıyorum.

Son olarak yararlandığım tüm kaynakları teşekkür kısmında paylaşıyorum. Bana faydalı oldukları için başkalarına da olabileceklerini düşünüyorum.

Not 1: Kullanıcı benim 29 yaşının sonunda olduğumu biliyor. Futbolu sevdiğimi biliyor. İnsan Kaynakları mezunu olduğumu biliyor. Ne iş yaptığımı biliyor. WordPress, SEO, Google Ads konularıyla ilgilendiğimi biliyor. Aslında buraya eklemediğim bir kaç şeyi (tahmini ettiği) daha biliyor. O zaman bu yazı aynı zamanda bir “hakkımda yazısı” da diyebilir miyiz?

Not 2: Belkide içinizden “tüm bu yazdıklarının kullanıcı tarafında böyle karşılandığını nereden biliyorsun” diye sormuş olabilirsiniz. Bir kaç farklı ortamda(kalabalık olması avantaj) böyle konular konuşulmaya başlandığında insanları gözlemleyin. Konuların hangi kısımlarında dikkatini konuşmacıya veriyorlar, hangi kısımlarında kopuyorlar, hangi kısım onlara “bi dk kaçırdım orayı” dedirtiyor dikkatlice izleyin. Üstelik bu bahsettiğim yüz yüze iletişim. Yani içinde çevresel faktörler var, akıllı telefonlar var. Dikkat dağıtacak şeyler var. Bir yazıda ise zaten konsantre olarak okuyan bir kitle var ve onların nasıl okumaktan sıkılmayacaklarını önceden belirlemeniz gerekir.

Not 3: Not yazmayı çok severim.

Her zaman böyle mi olmalı?

Bir örnekle detaylandıralım. Sitemde bulunan Yoast SEO kullanımı ve ayarları yazıma bakalım. Bu yazıyı arayan kişiler kimler olabilir? Yüksek ihtimal WordPress’i bilen, Yoast SEO eklentisini bilen kişiler.

Ben bu kişilere yazının başında wordpress veya yoast eklentisi hakkında bir şeyler anlatırsam, zaten bildikleri bir şeyden bahsediyor olacağım ve yüksek ihtimal sıkılıp, siteyi terk edecekler.

Peki ben ne yapıyorum? Direk konuya giriyorum. Üstelik panelin yer aldığı bir görselle. Bunun sebebi, kullanıcılar kendi sitesinde görseldeki paneli görüyor. Benim panelim ile kendi panelini karşılaştırmak için kendi sitesine dönüyor ve tekrar benim sitemde ki görsele dönüyor.

O sırada kullanıcı farklı olan yerlerin neden farklı olduğunu düşünürken, ben neyi, neye göre yaptığımı detaylarıyla açıklıyorum ve akıllarında ki soru işaretlerine cevap oluyor.

Başka neler varmış diyerek yazıyı okumaya devam ediyor ve ben o andan sonra onun zaten bildiği yoast seo eklentisi hakkında bilgi dahi versem sıkılmayacak çünkü bana karşı bir güveni oluştu ve benim eklentiye bakış açımı merak ediyor.

Kullanıcı odaklı düşünürseniz, yazıların gidişatını önceden belirleyebilme şansınız olur.

Bir işe başlarken karşımıza çıkabilecek her adımı önceden planlamak gerekiyor. Burada ki her adım önceden planlanmıştı. Ama bu sadece iş geçerli, hayat böyle değildir. Hayatı akışına bırakmalıyız.

SEO uyumlu içerik için ikinci bölümden anlıyoruz ki kullanıcı odaklı düşünmek ve faydalı içerik oluşturmamız gerekiyor.

İçeriği Google’ın istediği gibi nasıl düzenleriz?

Bir diğer önemli bölümdeyiz. Biz bu yazıyı yazdık, kullanıcıya gerçekten fayda sağlayacağına inanıyoruz. Peki Google için düzenleme yapmalı mıyız?

Benim kullandığım altyapı WordPress ve Yoast SEO eklentisi ile Google tarafında yapmam gereken tüm işlemleri takip edebiliyorum.

Bu eklenti sayesinde Google arama sonuçlarında nasıl gözükeceğinizi görebiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz. Şimdi Google görüntümüzü biraz değiştirelim.

Not: Bu eklenti Google ile bağlantılı değil.

Google ön izlemesi alanı

Başlığa anahtar kelimem ile giriş yaptım. Hemen yanına kullanıcı beni Google’da gördüğü zaman tıklamasını sağlayacak bir şeyler yazmalıydım. İlgi çekici bir şey buldum. İçeriğimle alakalı bir şey olmasına dikkat ettim. Başlık ne çok uzun ne de çok kısa olacaktı, burada da yeşil yaktım.

Şimdi geçelim açıklama kısmına. Açıklama kısmında önemli iki şey var. Birincisi uzunluğu doğru olmalı(yeşil yakmış olsanız bile yetmeyebilir) ikincisi de kesinlikle anahtar kelime açıklamada geçmeli. Burayı da doğru tamamladık.

Son kısım url kısmı. Anahtar kelimemiz url de yer almalı. Bunu da tamamladıktan sonra içeriğin kurallarının hepsini yeşil yapmamız gerekiyor.

Görselde tüm kuralların yeşil renkte olduğunu görüyorsunuz. Peki bunlar ne demek ve nasıl yapılır merak ediyorsanız Yoast SEO Kullanımı ve Eklenti Ayarları yazımı okumanızı tavsiye ediyorum.

Kelime sayısı dikkatinizi çekmiş olabilir. Bazı yazılar kısa olduğunda da SEO uyumludur, her yazı bu kadar fazla kelime içermek zorunda değildir.

Görsellerden faydalanın

Tamamen sizin özgünlüğünüze bağlı olarak yazıyla uyumlu görseller kullanmayı unutmayın. Düz bir metin görmek her kullanıcıyı sıkacaktır. Bu yüzden görsellerinizle yazınızı destekleyin.

Site içi ve site dışı bağlantı

Yoast kuralları arasında var ama özellikle belirtmek istiyorum ki hakkımızda yazısında teşekkür kısmında verdiğim bağlantılar dış link, bu yazıya verdiğim bağlantı ise iç link olarak geçer. İç linkler kullanıcılarınızın ilgisini çekebilecek yazılara verilirse daha etkili olur.

Örneğin bu yazıda hemen üstte yoast SEO eklentisi kullanımı ve ayarları direk olarak bu yazıyla ilgili ve doğru yerde link verildiği için o yazıyı ziyaret etme olasılığınız veya “açayım yan sekmede dursun, bu yazı bitince okurum” deme olasılığınız yüksek.

Dış linklerdeki adresler yüksek ihtimal analizlerinde onlara backlink sağladığımın farkına varacaktır.(Yada ben söyleyeceğimdir)

Üçüncü bölümde içeriğimizi SEO uyumlu hale getirmeyi öğrenmiş olduk.

Bonus: Yazınızda gözü yormayacak bir arka plan ve font tercihi önemlidir. Sitenizde bulunan kullanıcılar bu ayrıntıya dikkat ediyor olabilir.

SEO uyumlu içerik

Siz de SEO uyumlu içerik oluşturabilirsiniz

İçerik yazacağınız konunun türüne karar verin. Makale, liste, ürün tanıtımı gibi bir çok içerik türü var. İçerik türünüze karar verdikten sonra hedef kitlenizi tanımlayın ve içeriğini oluşturmaya başlayın.

İçeriğiniz oluştururken bu yazıda ki örnekleri değerlendirin. Anahtar kelime stratejisi ve analiz araçlarından faydalanmayı ve içeriğinizin SEO ayarlarını yapmayı unutmayın.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir