WordPress

WpForo WordPress Forum Eklentisi

WpForo WordPress Forum Eklentisi en çok tercih edilen wordpress forum eklentilerinden bir tanesidir. Daha önce yazdığım Asgaros Forum eklentisinden bir kaç seviye daha üstün olduğunu düşündüğüm bu eklentinin en büyük artısı url yapısı.

Öncellikle temayı her zaman ki gibi eklentiler bölümünde yeni ekle diyerek wpforo yazıp yükleyebileceğiniz gibi

, bu linkten indirip ftp den bağlanarak plugin klasörünüze taşıyarak da ekleyebilirsiniz.

Yükledikten sonra admin panelinin sol tarafına Forumlar adında yeni bir bölüm ve Forum adında içinde [wpforo] kısa kodu yazan bir sayfa oluşacaktır. Bu sayfanın url si otomatik olarak http://www.siteadınız.com/community olacaktır. Bunu değiştirebiliyorsunuz. Ben /forum yaptım, siz dilediğinizi yapabilirsiniz.

Admin panelinin sol kısmında  yeni oluşan Forumlar kısmında ki bölümleri tek tek değerlendirerek gidelim.

1-Kontrol Paneli

Bu alanda forumunuzla ilgili tüm istatistikleri görebilirsiniz. Kaç forum var, kaç konu açılmış, yazı sayısı, üyeler vs. Bunun yanı sıra forumunuza ait bakım modu var. Dilerseniz önbelleği silebilir, istatistikleri güncelleyebilirsiniz.

2-Forumlar

Sitenizde bulunmasını istediğiniz forumları bu alanda oluşturabiliyorsunuz. Tabi önce kategorileri, sonra içine forumları, eğer isterseniz onların içine de alt forumları sürükle bırak tekniğiyle yerleştirebilirsiniz.

Kategori veya forumlarınıza ayrı ayrı ikonlar ekleyebilme özelliği de var. Ayrıca en altta bulunan seo bölümünde açıklama kısmını yazabiliyorsunuz, bu da çok önemli bir detay. Ayrıca foruma erişim yetkisi olan kullanıcı gruplarını da belirleyebilirsiniz.

Kategorilerinizi oluşturduktan sonra yan tarafında yer alan kategori şablonunda extended yani genişletilmiş, simplified yani basitleştirilmiş yada QA yani soru cevap şablonlarından birini seçebilirsiniz.

Burada örnek olması amacıyla bir kaç kategori ve forum oluşturdum. Yukarıda bahsettiğim şablonların ne anlama geldiklerini kısaca açıklayalım.

E-ticaret kısmını Extended olarak işaretledim ve klasik bildiğimiz forum şeklinde geldi. Yine örnek olması için bir de opencart forumunun altında alt forum olarak temaları ekledim.

Google kısmını QA olarak işaretledim. Yani soru cevap dediğimiz şablon. Bu şablonda ek olarak sorular cevaplar ve gönderiler kısmı oluştu.

Mobil dünyası ise simplified yani basitleştirilmiş olarak işaretledim. Bu kısımda yazı eklemediğim için sağ tarafta forum boş yazıyor, konular ve gönderiler ise hemen forum açıklamasının altında yer alıyor.

Bu kısım sizin forumunuzun nasıl gözükmesini istediğinize bağlı olarak değişiklik gösterir. Ek olarak dilediğiniz zaman istediğiniz kategorileri veya forumları silebilir, içinde ki konu veya forumları başka bölümlere taşıyabilirsiniz.

3-Ayarlar

Bu kısımda 8 kısımdan oluşan ayar bölümü var. Hepsini tek tek inceleyelim.

3.1 Genel

Forum taban url yazan kısımda forumunuzun yolunu belirtiyorsunuz. Hemen altında ki WordPressi wpforoya dönüştür kısmı ise sitenizin tamamını bir forum sitesi olarak göstermenizi sağlıyor ancak hemen altında bulunan hariç tutulan url ler kısmına yazdığınız site içinde ki url leriniz hariç.

Bunu kısa bir örnekle açıklayalım. Mesela benim sitem de hiç yazı olmadığını ve bu siteyi sadece forum kullanmak için açtığımı düşünelim. Hakkımda yazısı forum şeklinde olmayacağı için hakkımda sayfamın url sini kopyalayıp hariç tutulan url ler kısmını yapıştırdığım hakkımda sayfam forum dışı görünüyor.

Bu da güzel bir özellik lakin siteniz bir çok yazı ve sayfa varsa bu işlem sizi çok zorlayabilir.

Hemen altında bulunan forum başlığı ve açıklaması da yukarıda örnek olarak attığımı resimde gördüğünüz wpforo tanıtım forum yazısının olduğu kısımdır. Kontrol paneli kısmı ise bulunacağı yeri temsil eder. Varsayılan olarak 23 gelir, siz onu değiştirebilirsiniz.

Forum dili kısmında bulunan Yeni Ekle seçeneği kullanmanız için xml dil dosyanızın olması gerekir. Bunu da kendi sitesinde ingilizcesini örnek olarak indirebilir düzenledikten sonra ekleyebilirsiniz. Ben yapmadım, siz deneyip yorumda paylaşabilirsiniz. Bunun dışında Loco translate eklentisini de kullanabilirsiniz.

3.2 Forumlar

Bu kısımda yine üstte atmış olduğumuz resimde gördüğünüz genişletilmiş olan bölümleri daraltılmış olarak seçebilir, gösterilecek konu veya başlık sayılarını değiştirebilirsiniz.

3.3 Forum Erişimleri

Erişim için yetkilendirmek istediğiniz durumlar varsa buradan belirleyebilirsiniz. Misafir kullanıcılar için sadece okuyabilir, konu açamaz gibi seçenekleri seçebilir dilediğiniz ayarları uygulayabilirsiniz.

3.4 Konular&Yazılar

Bu bölümde ise sayfa başına gösterilecek konu yazı sayısından, kullanıcıların yapacakları düzenlemelere erişim dakikasına kadar her şeyi ayarlayabilirsiniz. Ayrıca dosya yüklemelerine izin veriyorsanız boyutunu buradan ayarlamayı unutmayın.

3.5 Üyeler

Çevrimiçi durum zaman aşımından, üye url yapısına kadar her şeye müdahale edebildiğiniz bir alan daha. Üye url yapısına kesinlikle user nicename seçmenizi tavsiye ediyorum. Özel yetkilendirme url leri ise giris-yap ve kayit-ol olarak düzenleyebilirsiniz.

Üyelere başlık atayabilir ve hemen alt kısmında bulunan bölümde ise üyelerinize yazılarının sayısına göre farklı semboller ve renkler ekleyebilirsiniz. Bu da forumunuzu farklı yapmak adına güzel bir seçenek.

3.6 E-Postalar

Üyelerinize göndermiş olduğunuz e-postaların adresini ve ismini belirleyebildiğiniz gibi, şifre yenilemede, konu aboneliğinde göndereceğiniz e-postaların şablonlarını da ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca forumunuza girilen her yazıdan haberdar olmak istiyorsanız bu da bir seçenek olarak sunulmuş.

3.7 Özellikler

Bu kısımda Wpforo wordpress forum eklentisi için neredeyse tüm özellikleri ayarlayabilirsiniz. Ben bir kaç tanesi hakkında bilgi vereceğim, kişisel tercihinize kalan bölümler hakkında yazmayacağım.

  • Üyeler için yönetim çubuğunu göster kısmı, üstte bulunan admin bar çubuğunun gizlenmesi için güzel bir seçenek. Bunu hayır olarak işaretleyebilirsiniz.
  • Kullanıcı kaydı e-posta doğrulamayı etkinleştir kısmını evet yapmanızı tavsiye ediyorum.
  • Kullanıcı profil sayfasının indekslenmesine izin ver kısmını hayır olarak işaretlemenizi tavsiye ediyorum. Gereksiz indeksler seoyu için kalitesiz.
  • WordPress tarih/saat formatını etkinleştir kısmını evet yapabilirsiniz.
  • Abonelik doğrulamayı etkinleştir kısmını hayır yaparak kullanıcıları sıkmamış olursunuz.
  • wpForo’nun gelişmesine yardım et, eklenti bilgisini göster forumun alt kısmında ufak çıkıyor bence bu eklenti için evet yapılabilir.

Burada yazmadıklarım için bir sorunuz olursa yorum kısmında yazabilirsiniz.

3.8 Stiller

Burada forumunuzun görüntüsüne istediğiniz gibi şekil verebiliyorsunuz. Renklerden yazı boyutlarına kadar hepsini ayarlamanıza izin veriyor ki bu da güzel bir özellik olarak gözüküyor.

4-Araçlar

4.1 Antispam

Wpforo wordpress forum eklentisi Akismet ile birlikte spam kontrolü yapma özelliğine sahip. Bu sayede spamlardan kurtulmak şansınız çok yüksek. Bu da forumda boş şeylerle uğraşmanızı engeller. Seçeceğiniz yazı sayılarıyla bile bunu başarmanız mümkün. Ayrıca dosya istemediğiniz dosya uzantılarını da buradan seçebilirsiniz.

4.2 Temizle

Aktif olmayan kullanıcıları dilerseniz aktif olmadığı gün sayısını belirterek otomatik olarak bile silebilirsiniz.

5-Moderasyon

Bu bölümde yazılan yazıları ve konuları onaylamayabilir yada dilerseniz silebilirsiniz.

6-Üyeler

Tüm üyelerinizi burada görebilir, profillerini düzenleyebilir, silebilirsiniz.

7- Kullanıcı Grupları

Yeni kullanıcı otomatik olarak bir gruba atayabilir, yeni kullanıcı grupları oluşturabilir, üyelerinizi farklı kullanıcı gruplarına ekleyebilirsiniz.

8-Cümleler

Yukarı da bahsettiğimiz Türkçeleştirme olayının bir kısmını burada yapabilirsiniz. Seçtiğiniz cümle veya kelimeleri Türkçe yada başka bir dil olarak ekleyebilir,düzenleyebilirsiniz.

9-Temalar

WpForo WordPress Forum Eklentisi temalarının yer aldığı kısım. Sadece bir tema geliyor burada ama yeni güncellemelerde farklı temalarda olabilir diye düşünüyorum.

10- Eklentiler 

Bu kısımda WpForo WordPress Forum Eklentisi nin  ücretli eklentileri yer alıyor. Örneğin kullanıcıların birbirleri arasında mesajlaşmaları gibi güzel bir eklenti var. Fiyatları tıklayınca görebiliyorsunuz.

WpForo WordPress Forum Eklentisi panel ayarlarını inceledik. Peki sitenin ön yüzünde neler var, görüntüler nasıl ? Onları da kısaca inceleyelim.

Örnek bir üye sayfasıyla başlayabiliriz.

Gayet kullanışlı görünüyor. İngilizce bölümleri Türkçeleştirdiğimizi düşünürsek gayet güzel olur. Üyenin konulara abonelikleri, yazdığı son yazıları, resimde olduğu gibi bilgilerini ve üye etkinliklerinin bulunduğu profil kısmını görebiliyoruz.

Peki bir konu açıldı diyelim, bunun görüntüsünü merak edenler için hemen resmi ekleyelim.

Gördüğünüz gibi sürüm konu başlığında bir yazı yazılmış ve o yazı hakkında yapacağımız işlemler alt kısımda bulunuyor. Hemen altında ki bölümde ise bir cevap oluşturabiliyoruz ve yazılarımız için bir çok seçenek bulunuyor. Altta gördüğünüz dosya eki bölümünde maksimum dosya boyutunu nasıl seçeceğimizi eklenti ayarlarında bahsetmiştik zaten.

Peki kategori şablonlarından bahsetmiştik. Üstte sürüm başlıklı konu genişletilmiş olandı. Şimdi QA şablonuna bir bakalım. Yani soru cevap olan kısım. O şablonda ki farklılıklar nelermiş ?

Farklı olarak soruyu yazan kullanıcı profili sağ tarafta yer aldı ve sorunun hemen altında 2 kutu çıktığını gördük. Bu da güzel bir özellik olarak gözüküyor.

Diğer şablonumuza yani basit olan şablona da bir bakalım.

Gayet güzel ve kullanışlı gözüküyor. Farklılıklar hemen gözünüze çarpmış olmalı.

Peki bu yazılardan sonra forumun görüntüsü nasıl oldu hemen ona da bakalım.

Bu arada ekrana sığmayan bölümde altta forum istatistikleri de yazıyor ki o da güzel bir özellik. Bu arada görüntümüz güzelleşti sanırım. Demek ki daha çok kategori,forum,yazı ve üye olsa çok daha etkin gözükebilecek.

O zaman şimdi daha fazla bir şeyler olsun site de bakalım sonucu nasıl çıkacak karşımıza.

Şimdi çok daha güzel geldi karşımıza. Konuların veya soruların içinde de güzel görüntüler mevcut. Bir  de Türkçeleştirmeleri,renkleri düzenleyip, kullanıcıların avatar kullanmalarını sağlarsak… Gerçekten WpForo WordPress Forum Eklentisi diğer forum eklentilere göre daha etkin bir eklenti.

WpForo WordPress Forum Eklentisi Seo

Seo açısından da çok iyi. Açtığınız forumlara seo açıklaması ekleyebilirsiniz. Ayrıca yazdığınız forumlar konular tamamen seo uyumlu güzel bir şekilde çıkıyor. Mesela opencart forumunda ki journal teması konusunun url si şu şekilde: siteadresiniz.com/forum/opencart/journal-temasi

WpForo WordPress Forum Eklentisi için yapacağımız tek kötü yorum ise sadece şimdi yazacaklarım.

Bir üye sayfasına etkinlik bölümünüzde geldiğinizde mesela furkan isimli bir üyenin etkinlik sayfasına gittiğimizde adres çubuğunda siteadresiniz.com/forum/activity/furkan olarak çıkıyor yada yine furkan isimli bir üyenin profiline gittiğinizde siteadresiniz.com/forum/profile/furkan olarak çıkıyor ve çok uğraşmama rağmen ben bunu değiştirmenin bir yolunu bulamadım.

Bununla ilgili yaklaşık 10 ay önce eklenti sahibine sorulan sorularda da “henüz böyle bir geliştirmemiz yok” diye cevap vermiş. Eğer siz bunu değiştirmenin yolunu biliyorsanız lütfen yorumda belirtiniz. Ben eklentilerle denedim fakat yapamadım.

Yaptığımız bu son olumsuz yorumu saymazsak genel hatlarıyla güzel ve kullanışlı bir tema olduğunu söyleyebiliriz.

3 thoughts on “WpForo WordPress Forum Eklentisi

  1. Sinan dedi ki:

    çok hoşuma gitti bu forum eklentisi hatta bir projemde sadece bu forumu kullanmayı düşünüyorum.

    1. Abdullah Üstün dedi ki:

      güzel ayarlanmış gerçekten

  2. aybars dedi ki:

    bunu kullanıyordum bugün itibarıyla böyle hata vermeye başladı nedendir çözümü nedir
    Warning: include(/home/rehberev/public_html/wp-content/plugins/wpforo/wpf-includes/functions.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/rehberev/public_html/wp-content/plugins/wpforo/wpforo.php on line 160

    Warning: include(): Failed opening ‘/home/rehberev/public_html/wp-content/plugins/wpforo/wpf-includes/functions.php’ for inclusion (include_path=’.:/opt/cpanel/ea-php56/root/usr/share/pear’) in /home/rehberev/public_html/wp-content/plugins/wpforo/wpforo.php on line 160

    Fatal error: Call to undefined function wpforo_is_admin() in /home/rehberev/public_html/wp-content/plugins/wpforo/wpforo.php on line 163

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir