SEO

Anahtar Kelime Stratejisi ve Analiz Araçları

Anahtar kelime stratejisi belirlerken dikkat ededeceğimiz kurallara göz atalım.

Bir içerik oluşturacağız fakat hangi anahtar kelimeye odaklanacağımız bilmiyoruz. Çok arandığını düşündüğümüz kelimeler var. Bu anahtar kelimelerin aylık aranma sayılarına bakarak karar verebiliriz fakat anahtar kelime stratejisi belirlemeden, aylık aranma sayılarına bakmamız bizi arama motorunda üst sıralara taşımak için yeterli olmayacaktır.

Kullanıcı neyi, niçin aratıyor?

Seçtiğimiz anahtar kelimeleri kullanıcıların hangi amaçla arattığını düşünmek zorundayız. Bu anlamda bir detayı sizinle paylaşacağım. Daha anlaşılır olması için bir örneklendirme yapacağım.

Örneğin bir balık restoranı sahibisiniz. Restoranınızın ismi Lagos olsun. Sizin odaklandığınız anahtar kelimeler “Lagos”, “Lagos restoran”, “Lagos balık” gibi kelimeler. Hatta şunu diyorsunuz “Lagos balık yazıldığında ben ilk sırada olayım.”

Evet hali hazırda sizi bilen müşterileriniz için doğru bir strateji ve tabiki sizi herhangi bir yerden duyan kişiler isminizi aratarak bu şekilde sizinle iletişime geçebilir ancak restoranınızın adını bilmeyen binlerce potansiyel müşteriniz ne olacak?

İşte tam bu noktada kullanıcı niyeti ortaya çıkıyor. Kullanıcı şöyle bir arama yaparsa “Akşam yemeğine nereye gidilir?” Daha önce belki Lagos adını duymamış bir kullanıcı, bu anahtar kelime ile yaptığı aramadan sonra restoranınız ile tanışırsa, yeni bir müşteriniz olabilir..

Aynı şekilde başka bir kullanıcı “Balık restoranları” gibi bir arama yaptığında karşısında sizi görürse yeni bir müşteriniz olabilir.

Not: Sizi bulan yeni kullanıcıyı; web sitenizde oluşturduğunuz tasarımınız, fırsat veya kampanyalarınız, mekanınıza gelmeden 360 derece gezebilmesi gibi konular müşteriye dönüştürecektir. Yani kullanıcıyı müşteriye çevirmek için sadece arama motorunda üst sıralarda yer almanız yeterli olmayacaktır.

Anahtar kelime stratejisi

“İyi ama bu anahtar kelimelerde nasıl üst sıraya çıkacağız? Çok fazla ve güçlü rakipler var” dediğinizi duyar gibiyim. Tam bu noktada anahtar kelime stratejisi ortaya çıkıyor.

Yukarıda örneğini verdiğimiz “balık restoranları” anahtar kelimesi bizim için çok önemli. Aranma sayısı çok yüksek ve rakibimizde çok fazla.

Bu durumda “balık restoranları” anahtar kelimesini biz asıl konumuz olarak belirleyebilir, ekleyeceğimiz alt içerikler ile onu besleyebiliriz. Böylece alt içeriğe girmiş bir kullanıcıyı da balık restoranları içeriğimize yani asıl konumuza yönlendirerek arama motorlarının gözünde bir konuya odaklandığımızı göstermiş olacağız.

Özetle bizim asıl konumuz “balık restoranları” anahtar kelimesi fakat bu kelimede hemen üst sıraya çıkamayacağımızı bildiğimiz için, alt içerikler ile bu anahtar kelimemizi destekleyerek ilerleyeceğiz.

Nedir bu alt içerikler?

Kullanıcı niyetine göre ilerlemeye devam edelim. Balık restoranları ile birlikte neler aratılabilir?

Fiziksel bir hizmet sağlıyorsanız kullanıcı niyetinde önemli unsurlardan biri yerelleştirme. Arama motorları kullanıcıya yardımcı olabilmek için konum bilgisine göre sonuçları göstereceği için sorun yok gibi gözükebilir. Ancak biz konumumuzu anahtar kelimemiz içinde geçirirsek bizim için avantaj sağlayacaktır.

Böylece ilk alt içeriğimizi şöyle oluşturabiliriz. Balık restoranları ana anahtar kelimemizi destekleyecek bir alt içerik “İstanbul balık restoranları avrupa yakası”

Şimdi alt içeriklerimizi farklı kullanıcı niyetlerini düşünerek çoğaltalım ve ana anahtar kelimemiz olan balık restoranı içeriğimizi besleyelim.

Kullanıcı niyeti deniz kenarında bir balık restoranı aramak olabilir mi? Evet. O zaman bir alt içerik daha bulduk. “Deniz manzaralı balık restoranları İstanbul”

Not: Bu alt içerikleri oluştururken kullanacağımız anahtar kelimelerin belli bir aranma hacmine sahip olması gerekiyor.

Arama motoru robotları bu algoritmada çok zeki ve kullanıcı niyetine göre hareket ediyor. Bizim de kullanıcı niyetine uygun içerikler hazırladığımızı görecek ve bizi ödüllendirecektir.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler

Biz yeni bir alt içerik oluştururken aynı zamanda uzun kuyruklu anahtar kelimeler oluşturmuş olacağız. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler tamamen kullanıcıların arama niyetine odaklanmıştır. Kullanıcının kısa bir anahtar kelimeyi yazarak bulamadığı sonucu detaylı hale getirir.

Şu an elimizde uzun kuyruklu iki anahtar kelime örneğimiz var. “İstanbul balık restoranları avrupa yakası” ve “Deniz manzaralı balık restoranları İstanbul”

O zaman uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kendi açımızdan şu şekilde tanımlayabiliriz.
1- Daha geniş bir kitle yerine demografiye göre hedefleme yapabiliyoruz.
2- Uzun kuyruklu anahtar kelimeler oluşturdukça, anahtar kelimelerin aranmaları daha spesifik ve ayrıntılı bir hal alıyor.

Arama uzun kuyruklu oldukça daha az rekabet olan anahtar kelimelerde biz üst sıralara yükselebiliriz. Çünkü kullanıcının amacı doğrultusunda bunu yaptığımız için kitlemize daha kolay ulaşabiliyoruz.

Spesifik ve ayrıntılı hale getirdiğimiz anahtar kelimeler sayesinde arama motorunda üst sıralarda yer almamız sonucu, siteye çekmiş olduğumuz trafik ile diğer içeriklerimizde ziyaret edilecektir.

Bonus: Yukarıda örneklendirdiğimiz arama sonuçları için Google My Business hesabımızın olması, fırsat sitelerinde veya tanıtım listelerinde yer almamız ekstra avantaj sağlayacaktır.

Şimdi bahsettiğimiz uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulmamızı sağlayan, aylık aranma hacimlerini öğrendiğimiz anahtar kelime analiz araçlarını inceleyeceğiz. Ancak burada çalışma gizliliği nedeniyle örneğimi değiştirmek zorundayım.

Anahtar kelime analizini nasıl yaparım?

Bir anahtar kelime için aylık aranma hacmi ve benzer anahtar kelimeleri bulabileceğimiz araçları sıralayalım.

Keyword.io

Oldukça kullanışılı ve ücretsiz olarak hizmet veren bu araç ile anahtar kelimeleriniz ile alakalı olan tüm anahtar kelimeleri size sunuyor. (Pro sürümü de mevcut)

Üstelik bunu ülke bazında ayırabildiği gibi, farklı arama motorları içinde kullanabiliyoruz.

keyword.io anahtar kelime aracı

Yine örnek ile ilerleyebiliriz. Arama kısmına hakkımızda yazısı yazdım. Ülke olarak Türkiye’yi seçtim. Arama motoru olarak Google’ı seçtim. Bana Türkiye’de anahtar kelimem ile alakalı Google üzerinde aratılan bir çok sonuç verdi.

Ek olarak işaretlediğim anahtar kelimeleri hemen sağ tarafa otomatik olarak atarak bana kolaylık sağlıyor. Yetersiz kaldığı durumlarda keywordtool.io aracını da kullanabilirsiniz. Kullanımı aynı olduğu için tekrar yazmıyorum.

Google önerileri

Google’a bir şeyler yazmaya başladığınızda size, yazdığınız kelimelerin devamını otomatik olarak önerir.

Google anahtar kelime önerileri

Biz burada şunu anlayabiliriz. Google’da daha önce bu anahtar kelime ile beraber, altında çıkan öneriler de aratılmış. Bunları da anahtar kelime listemize ekleyebiliriz.

Aynı şekilde bir anahtar kelimeyi arattığımızda en altta öneriler kısmında da görebiliriz.

Google sonuçlarda ilgili aramalar

Farklı olanları anahtar kelime listemize ekleyerek devam edelim.

Diğer Araçlar

Yazılımsal olarak Wordtracker , Ahrefs , Semrush , Ubersuggest , KWFinder , Moz gibi bir çok anahtar kelime analiz araçlarından faydalanabilirsiniz.

Ancak ben size diğer bir aracın arama motoru olduğunu söyleyeceğim. Nasıl mı?

İçeriğimde odaklanacağım anahtar kelimemi Google’da arattığımda ilk sayfada çıkan tüm siteleri geziyorum. Anahtar kelimem ile alakalı ve benzer hangi kelimeler kullanılmış kontrol ediyorum.

Bu sayede hem rakibimi analiz etmiş oluyorum hem de anahtar kelime listemi zenginleştiriyorum.

Anahtar kelime listemiz hazır, sonra?

Şu an elimizde bir çok anahtar kelimemiz var ve önümüzde iki soru var.

1- Yukarıda asıl konu dediğimiz, ana anahtar kelimemiz hangisi olmalı?
2- Listelediğimiz tüm anahtar kelimeleri kullanacak mıyız?

Bu iki sorunun cevabını almak için Google Ads panelimizde anahtar kelime planlayıcısı bölümünü açıyoruz.

Google ads anahtar kelime planlayıcısı

Anahtar kelimelerimizi yazıyoruz ve aylık aranma hacimlerini buluyoruz. Burada aylık ortalama aranma sayıları ekim 2019 – eylül 2020 arası aylık ortalamadan verilmektedir. (Türkiye konumu ve Türkçe dili seçilmiştir.)

Anahtar kelime planlayıcısı bize yeni anahtar kelimeler bulmamız konusunda yardımcı olur ancak çok kapsamlı değildir. Zaten Ads için kullanılan bir araç, daha çok aranma sayıları ve tıklama başına maliyetler araştırılırken kullanılır.

Anahtar kelime planlayıcımız sayesinde tüm anahtar kelimelerimizi yazarak aranma sayılarını öğreniyoruz.

En çok aratılan kelimeleri ana anahtar kelimelerimiz olarak listeliyoruz. Bu anahtar kelimelere odaklandığımız içerikler hazırlayacağız.

Ortalama düzeyde aratılan uzun kuyruklu anahtar kelimeleri ise yukarıda bahsettiğimiz gibi alt içerik olarak oluşturacağız.

Aranma hacmi düşük ama kullanıcıların ilgisini çekebileceğimiz anahtar kelimeleri ise yan anahtar kelimeler yapıp, içeriklerimizin akışını bozmayacak şekilde alt içeriklerimize ve asıl konumuza ekleyeceğiz.

Listelediğimiz tüm anahtar kelimeleri bu şekilde içeriklerimize dağıtıyoruz.

Yapmış olduğumuz bu çalışmalar sıralamalarda yükselmemizin yanı sıra bize organik olarak trafik artışı sağlayacaktır.

Anahtar kelime stratejisi belirlerken üç önemli kural

Arama motorlarının bizi anahtar kelimemizde üst sıralara çıkarması için üç önemli kuralı hatırlayalım.

1- Arama motorları içeriğinizin alaka düzeyine bakar.

İçeriğiniz arama yapılan anahtar kelimeyi tam anlamıyla karşılıyorsa içeriğiniz sıralamada yer alacaktır. İçeriğiniz sorgu için en iyi kaynaklardan biriyse ilk sıralarda yer alır. Arama amacının devreye girdiği yer olarak belirtebiliriz. Hiç bir arama motoru diğer sitelerden az değer sağlayan içeriğinizi üst sıralara çıkarmaz.

2- Sitenize bağlantılar (Backlinkler)

Sosyal ağlar ve otoritesi yüksek sitelerden

buy cheap kamagra oral jelly

, anahtar kelimeye direkt olarak alınan backlinkler arama motorları tarafından sağlam kaynak olarak algılanır. Diyelim ki siz backlink almadınız, rakibiniz aldı. Onu geçmek için olağanüstü bir içerik oluşturmanız gerekir.

3-Arama hacimleri

Bir anahtar kelimede ilk sayfa veya ilk sırada yer alıyor olabilirsiniz. Ancak kimse o anahtar kelime aramıyorsa yani bir aranma hacmine sahip değilse bir işe yaramaz. Hayalet bir kasabada marketiniz olması gibi diyebiliriz.

Anahtar kelime stratejisi oluştururken analiz yapmak zorundayız

Tüm bu süreçler bir analize dayalı ilerlemek zorunda. Rastgele içerikler veya anahtar kelimeler oluşturarak arama motorlarında iyi sıralamalar elde etmemiz pek mümkün gözükmüyor.

Zaten oluşturduğumuz stratejilere baktığımızda kullanıcı analizi, rakip analizi, anahtar kelime analizi gibi bir çok adım atıyoruz.

Sorularınızı yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir